Ether adres

Een ether adres is te vergelijken met een rekeningnummer van de bank. Op een ether adres is het mogelijk om ethers te ontvangen en uit te versturen, het adres wordt beheerd in een zogenaamde ether wallet. Een voorbeeld van een adres is de volgende reeks van cijfers en letters:

0x3EB1225F9992c1269dda4034064266eADCAD7B8c

Zoals je kunt zien begint het ether adres altijd met het cijfer 0 gevolgd door de letter x. Voor de rest bestaat een adres uit random gekozen cijfers en letters. Het adres hierboven wordt ook wel de publieke sleutel genoemd, deze mag met iedereen gedeeld worden. Het saldo van het adres hierboven is voor iedereen te bekijken in een zogenaamde explorer, een soort zoekmachine. Vul het adres hierboven in op bijvoorbeeld Etherscan.io en check het saldo van het adres zelf.

Verschil met bitcoin adres

Waar bij bitcoin voor vrijwel elke transactie een nieuw bitcoin adres wordt aangemaakt (hierarchical-deterministic) is dit bij ether niet het geval. De meeste ether wallets komen met één ether adres. Het is mogelijk om dezelfde recovery seed te delen met een bitcoin wallet. Zo heb je dus één recovery seed bestaande uit random engelse woorden (12, 18 of 24). Bij de Legder Nano S en KeepKey wallet is dit het geval. Wat is een recovery seed? Een seed is een backup van jouw digitale portemonnee.

Private key

Naast de publieke sleutel, zoals bovenaan weergegeven heeft een wallet ook een zogenaamde private key. De private key bestaat in verschillende vormen, waaronder de recovery seed. Naast de recovery seed kan een private key ook bestaan uit een reeks van cijfers en letters. De private key – in welke vorm dan ook – deel je nooit met andere. Als bijvoorbeeld iemand jou private key in handen krijgt kan hij direct je ethers stelen.

Ether adres
5 (100%) 35 votes