Een van de oprichters van Ethereum, Vitalik Buterin, was aanwezig bij de hackathon-conferentie ETHDenver. Tijdens de conferentie, die van 14 tot en met 16 februari werd gehouden, deed Buterin een aantal uitspraken omtrent Ethereum 2.0 en de opkomende DeFi-sector.

De huidige vorm van Ethereum wordt ook wel Ethereum 1.0 genoemd. Veel mensen binnen de Ethereum-community wachten met smart op de volgende grote upgrade, Ethereum 2.0 genaamd. Het huidige netwerk kampt namelijk met problemen wanneer het op schaalbaarheid aankomt.

Door middel van sharding en de overstap naar het proof-of-stake (PoS) protocol moet Ethereum 2.0 schaalbaarder zijn dan zijn voorganger. De ontwikkeling van dit nieuwe netwerk duurt echter lang. Tijdens ETHDenver laat Buterin echter weten dat de ontwikkeling de afgelopen maanden mooie stappen heeft gemaakt:

“Ik denk zeker dat ETH 2.0 de afgelopen maanden snel en regelmatig vooruitgang heeft geboekt. Ik hoop dat ETH2 snel wordt gelanceerd … maar zelfs in het geval dat het nog vijf jaar duurt, zullen rollups ons wat speelruimte geven totdat sharding er is.”

Met rollups doelt Buterin op een oplossing die in de tussentijd was ademruimte kan creëren zodat Ethereum de komende tijd verder kan blijven groeien. Wanneer Ethereum 2.0 wordt gelanceerd is vooralsnog onduidelijk. ConsenSys, een bedrijf dat meewerkt aan de ontwikkeling van Ethereum, stelt dat dit nog in 2020 kan zijn.

Ten slotte deed Buterin nog een aantal uitspraken over DeFi, in andere woorden decentralized finance. Dit is de sector waarin gedecentraliseerde financiële producten worden ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leningen waarbij ethereum (de cryptocurrency) als onderpand fungeert. Op dit moment is meer dan $1 miljard vastgezet in deze sector voor dergelijke producten. Hierover zei Buterin:

“Ik denk dat de DeFi-oplossingen die op dit moment het meest worden gebruikt, de eenvoudigste zijn… stablecoins, synthetische activa, gedecentraliseerde handelsplatforms.”