BNR de Technoloog over Ethereum

29 mei

De bitcoin heeft inmiddels een vaste plaats in de financiële wereld. Veel particulieren hebben er een paar in de hoop op koersstijging, er zijn winkels die bitcoins accepteren en banken experimenteren ermee (of om precies te zijn met de blockchain, de digitale administratie).

Sinds kort maakt een andere digitale valuta furore: de ether of ethereum. Het afgelopen jaar steeg daarvan de koers van niet veel meer dan een dollar naar bijna 80 dollar nu. Wat is er aan de hand?

In de Technoloog van BNR Nieuwsradio legt ether-kenner Matthijs van het digitale wisselkantoor BTC Direct aan Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg uit hoe ethereum is ontstaan en wat je ermee kunt.

Een van de grote selling points van ethereum is dat het ‘smart contracts’ mogelijk maakt: deals die het karakter hebben van software. Deze worden automatisch uitgevoerd; het is dus niet mogelijk je er niet aan te houden. Verschillende bedrijven (zoals Microsoft) raken in deze technologie geïnteresseerd; dat wakkert de belangstelling aan, de vraag stijgt en speculatie doet de rest.

Het is weer als in de begindagen van het World Wide Web (met links en plaatjes en niet veel meer): wat zullen we hier eens mee gaan doen? De aflevering is hier gratis te beluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *